Paula Hijne – Via Novus Coaching

Hoor jij wat ik hoor? 

‘Horen’ hoort in veel opzichten bij mij. Zo’n vijftien jaar geleden was ‘horen’ een beladen begrip. Ik heb gehoorverlies en ernstige tinnitus (oorsuizen). Mijn werk in het onderwijs werd daardoor steeds moeilijker. In 2006 kreeg ik een evenwichtsziekte. Ik ben letterlijk en figuurlijk omgevallen. Langzaamaan ben ik stapje voor stapje weer opgekrabbeld en heb nieuwe werkzaamheden gevonden. Ik heb gehoorverlies én een luisterberoep; het coachen van mensen die slechthorend zijn, tinnitus hebben of de ziekte van Ménière. Ik heb een evenwichtsbeperking én sta evenwichtig in het leven. Schijnbare tegenstellingen die naast elkaar bestaan. 

Mijn bedrijf Via Novus Coaching bestaat vanaf 2010. Als HoorCoach, voor preventie ziekteverzuim, re-integratie en verbetering van de communicatie. Als spreker geef ik lezingen en gastlessen. 

Luisteren kost mij veel energie en om op een andere manier te leren communiceren leer ik praten met ondersteunende gebaren (Nederlands met Gebaren).  

Om mijn oren voldoende rust te geven ben ik gaan schrijven. Dat kan ik nog heel lang blijven doen, ook als het gehoorverlies groter wordt. Ik ben auteur van het boek ‘Ménière in balans, kom in actie!’ Dit boek is een handreiking voor mensen die de ziekte van Ménière hebben. ‘Evenwicht in uitvoering’ gaat over de werking van ons evenwichtssysteem (uitgave najaar 2020). Dit is het eerste boek in Nederland dat gaat over ons zintuig evenwicht. 

 Veel mensen die slechthorend zijn luisteren geen radio. Ik ben slechthorend én maak zelf een radioprogramma. Hoe bijzonder is dat. In het radioprogramma Hoor jij wat ik hoor? combineer ik mijn nieuwsgierigheid en interesse met de kunst van het vragen stellen. Ik nodig gasten uit die mij meer kunnen vertellen over wat zij doen, weten, ervaren en wensen. Kortom, horen in de breedste zin van het woord.  

De metafoor voor mijn leven is: De zee in mijn hoofd’. Zoveel sensaties in mijn hoofd en veel gedachten en ideeën die hun uitweg vinden via mijn handen. Equi Libre Art geeft mij de mogelijkheid om divers werk te maken. Spelen met taal, kleuren en vormen is werken in stilte. Dit maakt dat ik mijn werk als HoorCoach bij Via Novus Coaching kan blijven uitvoeren.